Khamis

Lebih Cepat Dapat Duit


Satu lagi kelebihan terbit sendiri buku ialah, anda tidak perlu tunggu 6 hingga 12 bulan bagi mendapat hasil jualan buku anda. Ini kerana jika anda menjual terus kepada pengguna tanpa melalui orang tengah, anda terus menerima bayaran. Ini berbeza jika anda menerbit dengan penerbit buku. Anda terpaksa tunggu sehingga tempoh tertentu sebelum dibayar royalti.
Industri buku sebenarnya ialah industri kredit. Semuanya berasaskan hutang. Dan hutang itu perlu dijelaskan dalam tempoh yang ditetapkan. Sebagai contoh, jika penerbit menjual buku kepada kedai buku, kedai buku diberi tempoh mungkin 60 hari, 90 hari, ataupun 120 hari sebelum perlu membayar kepada penerbit. Ini bermakna penerbit perlu menunggu sebelum buku yang dijual dibayar harganya oleh kedai. Sebab itulah mengapa penerbit mengambil tempoh lama sebelum dapat membayar royalti kerana jualan yang dibuat bukan berbentuk tunai.
Artikel ini disalin daripada buku "Buat Duit dengan Terbit Sendiri Buku" tulisan En. Nazrul Samsudin. Berminat mengetahui lebih lanjut mengenai buku ini? KLIK DI SINI!